Alopecia androgenetica  

'Alopecia androgenetica' is de naam van de haaruitval die doorgaans wordt aangeduid met 'mannelijke kaalheid'. Deze kaalheid wordt veroorzaakt door de gevoeligheid van de haarzakjes voor het (mannelijke) hormoon dihydroxy-testosteron (DHT). Bij mannen is 'androgenetica' te herkennen doordat de hoeveelheid haar op de kruin of bij de inhammen, minder wordt.     

De term ‘mannelijke kaalheid’ is enigszins verwarrend, want ook vrouwen kunnen last hebben van deze vorm van kaalheid. Bij vrouwen wordt daarom gesproken van ‘haarverlies volgens het vrouwelijk patroon’.     

Alopecia androgenetica heeft qua oorzaak niets te maken met alopecia areata. Anders dan bij alopecia areata, is de mannelijke kaalheid een onomkeerbaar proces. Haar dat weg is blijft weg.     

In Nederland heeft ruim 40 procent van de mannen boven de 30 jaar last van alopecia androgenetica. Bij vrouwen is dat ruim 20 procent.     

Bij mannen begint deze kaalheid bij de slapen en op de kruin en gaat meestal door tot er alleen een rand haar op het achterhoofd overblijft. Bij vrouwen komt alopecia androgenetica meestal tot uiting door een dunnere haarinplant, vaak dominant op de middellijn van het hoofd.     

Alopecia androgenetica is strikt genomen geen ziekte of aandoening. Het is een normaal verouderingsverschijnsel. Dat neemt niet weg dat het voor een aantal mensen heel vervelend kan zijn, zeker voor vrouwen bij wie de kaalheid goed zichtbaar is. Ook voor mannen bij wie de kaalheid al op jonge leeftijd inzet, kan dit heel belastend zijn.     

Behandelmogelijkheden

Voor mannen met alopecia androgenetica kan de beginnende kaalheid worden bestreden met het middel finasteridum, in de handel onder de merknaam Propecia. Dit middel kent nogal wat bijwerkingen, maar er zijn mannen die erg positief zijn over dit middel.           

Een andere oplossing voor mannen kan haartransplantatie zijn. De krans haren op het achterhoofd zijn meestal blijvende haren. Uit deze krans worden haarzakjes op andere plaatsen op het hoofd geplaatst. Je krijgt er geen haar extra door, het is meer het verdelen van de armoede, maar het resultaat kan toch heel bevredigend zijn. Het is overigens wel een dure oplossing.     

Voor vrouwen zijn deze oplossingen niet mogelijk. Voor hen blijven alleen aanvullende of volledige haarwerken over als oplossing.