Alopecia cicatricialis  

Alopecia cicatricialis is een vorm van kaalheid die optreedt door littekenvorming op de (hoofd)huid. Omdat op het littekenweefsel geen haargroei plaatsvindt, ontstaan er kale plekken, afhankelijk van de omvang van de littekens.     

Er is een scala van redenen waarom littekenvorming kan optreden. Verbranding, verwonding, infectie, schimmelvorming en aangeboren afwijkingen kunnen hiervan de oorzaak zijn.     

Het is van belang om bij een actieve aandoening, die tot littekenvorming kan leiden, een dermatoloog te raadplegen. De dermatoloog zal, om verdergaande schade te beperken, de aandoening zo snel mogelijk proberen te genezen.     

Meestal is alopecia cicatricialis goed te herkennen doordat littekenweefsel gladder is en vaak ook een andere kleur heeft dan de niet aangetaste huid. Littekenweefsel bevat geen haarfollikels. Op de plaatsen waar zich littekenweefsel bevindt kan dus geen haar groeien. Het is niet mogelijk daar de haargroei weer op gang te brengen. De behandeling van alopecia cicatricialis blijft beperkt tot het behandelen van oorzaken om erger te voorkomen.     

Om de verloren haren aan te vullen is men aangewezen op een haarwerk of haaraanvullingen. Als de alopecia cicatricialis stabiel is - wat wil zeggen dat er geen nieuw littekenweefsel bijkomt - dan is haartransplantatie misschien mogelijk. Dit is evenwel afhankelijk van de kwaliteit van het littekenweefsel en de hoeveelheid ‘restant’ haar dat nog aanwezig is.